Naujienos

Kosmetikos krepšelio naujienos: specialistė pasakė į ką atkreipti dėmesį

2018 03 22

Kiekvieną pavasarį atnaujiname savo drabužių spintas ryškesnėmis spalvomis, madingais deriniais. Nepamirškime atlikti ir kosmetikos krepšelio revizijos – efektyvios naujovės neturėtų praslysti pro akis, skelbiama pranešime spaudai.

Specialistai inovatyviomis lietuviškos kosmetikos naujovėmis šį sezoną vadina kosmetiką su probiotikais, juodą dantų pastą, kokoso aliejų bei šaltalankį, kaip sudėtines kosmetikos dalis.

1. Juodi produktai užkariauja pasaulį

Pastaruoju metu juodos spalvos kosmetikos produktų mada paplitusi visame pasaulyje. „Lietuviams dar 2012 metais, šios tendencijos atsiradimo pačioje pradžioje, pasiūlėme juodą dantų pastą. Tikėjome, kad vartotojai drąsiai išbandys tokią naujovę, ir tai pasiteisino. Pastai juodą spalvą suteikia anglis, kuri turi sugeriančių savybių ir yra naudojama daugelyje sričių, kuriose reikia pašalinti kvapą ar spalvą (pvz., filtruojant vandenį). Tokią pačią funkciją anglis atlieka ir burnos priežiūros priemonėse. Susilietusi su dantų paviršiuje esančiomis spalvotomis medžiagomis (nuo maisto ar gėrimų), anglis jas sugeria ir „užrakina“ viduje, o skalaujant toks kompleksas pašalinamas nuo dantų paviršiaus. Anglis taip pat sugeria ir bakterijų išskiriamas molekules, kurios sukelia blogą burnos kvapą“, – anglies privalumus įvardija „Biok laboratorijos“ naujų produktų specialistė Ieva Kižytė.

2. Kosmetikos su gerosiomis bakterijomis nauda

Kosmetika su probiotikais (dar vadinamomis gerosiomis bakterijomis) taip pat užima vis daugiau vietos kosmetikos lentynose.

„Daugeliui įprasta gerąsias bakterijas naudoti kaip sveikatai naudingą maisto papildą. Natūraliai gali kilti klausimas, kaip jos atsiduria kosmetikos indelyje. Tiesa ta, kad gyvos bakterijos retai naudojamos kosmetikos priemonėse. Kaip aktyvūs komponentai dažniausiai naudojamos lizuotos bakterijos, t. y., mišinys bakterijų, išskiriamų medžiagų-metabolitų, bei negyvų bakterijų. Šios medžiagos padeda sustiprinti odos barjerinę funkciją, stimuliuoja odos komponentų gamybą, todėl sumažėja odos drėgmės praradimas ir jautrumas išoriniams dirgikliams“, – pasakoja I. Kižytė.

Dėl veiksmingumo ir universalumo priemonės su probiotinėmis medžiagomis gali būti naudingos beveik visiems, jos efektingai atkuria pažeistą odos barjerą. Žmonėms, turintiems jautrią, sausą odą, jos padeda atgauti prarastą drėgmę ir sumažina dirglumą išoriniams veiksniams. Spuoguotai odai probiotikai padeda sumažina sebumo išskyrimą, todėl mažėja matomos poros, jie specifiškai veikia ir stabdo spuogus sukeliančias bakterijas. Papilkėjusiai ir pavargusiai odai probiotinės priemonės gali padėti atgauti skaistumą bei stangrumą.

3. Kokoso renesansas

Kokoso aliejaus veiksmingumu neabejojama jau daugelį metų. Moterys nuo seniausių laikų jį naudojo odos ir plaukų grožiui puoselėti, o kas pasiteisina, ieškoma būdų, kaip kuo plačiau išnaudoti atrastas naudas. Taip nutiko ir su kokoso produktais.

„Tiriant medžiagas, iš kurių sudarytas kokosų aliejus, nustatyta, kad jame esanti lauro rūgštis turi antibakterinių savybių. Tai yra vienas iš daugiausiai šios rūgšties turinčių natūralių šaltinių. Fermentuojant kokosų aliejų dar labiau sustiprinamos šios savybės. Anksčiau aliejus naudotas grynas, o dabar jo dedama ir į kremus, dantų pastas, plaukų priežiūros priemones, jis tinka ir kaip emolientas, kuris suminkština, giliai drėkina odą. Be to, kokosų vanduo yra elektrolitų šaltinis, tad produktus galima praturtinti natūraliu mineralų mišiniu. Kosmetikoje naudojamos ir susmulkintas kevalas ar plaušai, kaip šveičiamosios dalelės“, – platų kokoso naudojimo spektrą pristato specialistė. 

4. Ką gali lašas šaltalankių aliejaus 

Apie šaltalankių aliejų žinome, jog jis raminančiai veikia odą. O kaip veikia šaltalankis, nedideliais kiekiais kosmetikoje naudojamas kaip ingredientas?
 
Anot I. Kižytės, moksliniais tyrimais įrodyta šaltalankių nauda gydant pažeistą odą, pavyzdžiui, nudegimus ar atopinį dermatitą. „Kokybiškas šaltalankių aliejus yra sodrios spalvos ir užteptas ant odos, ją nudažo oranžine spalva. Šaltalankių aliejus yra įvairių aktyvių komponentų (vitaminų, beta karotino) koncentratas. Todėl norint poveikio, užtenka ir nedidelio jo kiekio. Didžiausią naudą suteikia tie šaltalankių turintys produktai, kurie gali būti tepami ant odos ir ilgam įsigeria“, – rekomenduoja I. Kižytė.
 
Dėl savo veikliųjų medžiagų, kosmetikos priemonės su šaltalankiais rekomenduojamos išsausėjusiai ar pažeistai, gyvybingumo netekusiai ir papilkėjusiai odai. Lengvesnės tekstūros kremas su šaltalankių aliejumi gali padėti ir spuogelių pažeistai odai.