Naujienos

Dovanotos šypsenos jau džiugina likimo nelepintas moteris

2018 11 30

Kovo 8 – ąją, Moters dienos proga, Lietuvoje startavo #Sugrąžintos šypsenos iniciatyva, kurios tikslas buvo dovanoti šypsenas Lietuvos moterims. Dovanoti jas pačia tikriausia šio žodžio reikšme – dovanojant nemokamą dantų gydymą, kuris kai kurioms Lietuvos moterims yra labai reikalingas, bet sunkiai pasiekiamas.

Praėjus 8 mėnesiams nuo iniciatyvos pradžios matomi gražūs jos vaisiai, kuriais džiaugiasi jau 13 dalyvauti atrinktų moterų, dar 12 dalyvių bus atrinktos ir pradės gydymą per artimiausius mėnesius. Visos šios moterys – daugiavaikės mamos, moterys, patyrusios smurtą, išgyvenusios krizes ir nepriteklių, sveikstančios po sudėtingų ligų ar sunkių traumų. Patirti skaudūs įvykiai, nepriteklius, noras visas lėšas skirti vaikams ir jų poreikiams lėmė, jog laiku nesikreipė į gydytojus ir ne tik prarado šypseną, tačiau ir kentė nuolatinį skausmą, kramtymo sunkumus, gėdą dėl išvaizdos.

Svajonę vėl gražiai šypsotis ir pasitikėti savimi dažna iš jų nešiojosi metų metus, nelabai tikėdamos, jog kada nors ši virs tikrove. Tačiau visų geros valios žmonių, prisidėjusių prie #Sugrąžintos šypsenos iniciatyvos ir „Eurovaistinės“ vaistinėse pasirinkusių „Ecodenta“ burnos priežiūros priemones, projekto partnerių ir bendradarbiaujančių gydytojų dėka dabar jos gali drąsiai ir plačiai šypsotis!

Gautą pagalbą prilygina stebuklui

Vienai iš pagalbą gavusių moterų, keturių vaikų mamai Ingai, padovanoti šypseną paprašė jos vaikai. Po keturių nėštumų, skaudžių skyrybų ir patirtų sunkumų moteris neteko dantų ir galimybės drąsiai šypsotis. Dabar, jau baigusi gydymą ir atgavusi šypseną Inga sako, kad labiausiai jai patinka žiūrėti tiesiai žmonėms į veidą ir nenusisukti kalbant. „Dar neatsikratau įpročio užsidengti veidą ranka, kai kalbu ar juokiuosi, kiti vis turi man priminti, kad atrodau gražiai ir dangstytis nebereikia“, – sako moteris. Ji pasakoja, jog šypsena jai grąžino jaunystę: ir atrodo ir jaučiasi keletu metų jaunesnė, „kokiais 8 metais“ patikslina, grįžta pasitikėjimas savimi ir drąsa bendrauti su žmonėmis. Inga sako esanti be galo dėkinga už išpildytą svajonę visiems, kurie prie to prisidėjo, ypač nuostabiai gydytojų komandai. „Net nežinau kaip dėkoti, atrodo širdį galėčiau atiduoti už tokį stebuklą ir dovaną, kurią gavau“, – tikina ji.

„Aš dabar esu gražuolė, vaikštau visada plačiausiai išsišiepus ir visiems tą savo šypseną dalinu“ – kvatoja Ona, dar viena iš nemokamą gydymą gavusių moterų. Nepaisant beveik visiško aklumo, pašlijusios sveikatos ir nelengvo gyvenimo ši moteris tiesiog trykšta optimizmu ir puikiu humoro jausmu. Ji sako, jog dabar, kaip niekada anksčiau norisi šypsotis visur ir visiems. „Priprasti aišku buvo sunku, šitiek metų buvau be dantų, tai tas pasikeitimas didelis“, – pasakoja ji. – „Tačiau dabar jau viskas gerai, pripratau kalbėti, valgyti, nesidangstyti. Esu be galo už tai dėkinga“.

Šešiolikmetės Glorijos mama sako, jog iki galutinio rezultato merginai pas gydytojus lankytis teks dar bent pusė metų ar net ilgiau. Dukros šypsena labai nukentėjo, kai aštuonerių mergaitę partrenkė automobilis ir nors Glorija visada buvo aktyvi ir iniciatyvi mergina jos mama Sonata sako, jog gydymas jau dabar pakeitė merginos būdą į drąsesnį, atviresnį, džiugesnį. „Dar nemažai reiks gydytis, tačiau rezultatas jau matomas, gydytoja irgi sako, jog sekasi puikiai, viskas gražiai tvarkosi,“ – pasakoja merginos mama. „Esam tokios dėkingos už šitą dovaną – sako Sonata – gydytojų jautrumas ir atidumas neįtikėtinas, drąsina, ramina, rūpinasi. Niekuomet nesijautėme, jog būtų įmanoma gauti geresnę pagalbą, jei už ją mokėtume“, – sako Glorijos mama.

Jei pritaria visos projekte dalyvavę moterys – gydytojų rūpestingumas, atidumas ir atlikto darbo kokybė pranoko bet kokius jų lūkesčius, išsklaidė visas baimes, net tų pačių gydytojų baimę, dažnai atsineštą iš vaikystės. „Mane visi gąsdino, jog jei gydo nemokamai tai nieko gero iš to nebus, – sako viena iniciatyvos dalyvė, – tačiau viskas buvo atlikta puikiai ir su dideliu rūpesčiu, galiu visiems tai pasakyti“.

Pagalbos vertė – tūkstančiais

Onos, Glorijos ir Ingos gydymo vertė yra daugiau kaip 3 000 eurų, o visoms projekto dalyvėms iki šiol suteikta pagalba verta daugiau kaip 10 000 eurų. Sunku prognozuoti kiek kainuos likusių 12 moterų gydymas, nes kiekviena situacija yra labai unikali ir tik apžiūrėjęs pacientę gydytojas pasirenka geriausią būdą jai padėti.

„Rugsėjį baigėsi pirmieji Fondo veiklos metai ir man pačiai kartais sunku patikėti, kokios didelės paramos ir palaikymo sulaukė ši iniciatyva“, – sako Lietuvos odontologų labdaros ir paramos fondo direktorė Dalia Sakalauskaitė-Babravičė. Moteris pasakoja daug bendraujanti su gydymą gaunančiomis moterimis, nuolat klausianti kaip sekasi. „Gražiausia ir džiugiausia ir man ir joms yra diena, kai gydymas būna baigtas. Emocijos tuomet tiesiog liejasi per kraštus, būna ir ašarų ir juoko ir nepertraukiamų padėkų gydytojams. Būtent jie nudirba sunkiausią darbą, dovanoja savo laiką ir žinias. Man labai gražus ir prasmingas atrodo jų indėlis į Lietuvą su daugiau šypsenų“, – sako ji.

Iniciatyvos partneriais ir geradariais tapusios „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė Ingrida Damulienė  sako, kad šis projektas yra svarbus ne tik dėl suteiktos paramos, bet ir dėmesio problemai, apie kurią daugelis nesusimąstome. „Visų projekto dalyvių istorijos yra labai jautrios. Jos parodo, kaip glaudžiai grožio problema gali būti susijusi su sveikata ir savijauta. Bet svarbiausia, kad Sugrąžintos šypsenos šioms moterims ir merginoms gali grąžinti pasitikėjimą savimi, galimybę šypsotis, drąsą bendrauti su draugais ar net vaikų draugais, kai kam – ir kitas karjeros perspektyvas. Tai yra labai daug. Labai džiaugiamės galėdami prisidėti prie projekto ir padėdami moterims jaustis gerai“,  – sako I. Damulienė.

 „Ecodenta“ prekės ženklo gamintojos, UAB „BIOK laboratorija“ vadovė Romualda Stragienė džiaugiasi, kad skirta parama tikslingai pasiekė konkrečius žmones: „Nesame didelė įmonė, kuri gali išgelbėti pasaulį, todėl mums net ir keliolika tikrų laimės istorijų yra didelis džiaugsmas. Savo produktais siekiame prisidėti prie žmonių grožio bei sveikatos,  o su rimtais partneriais galime pasiekti dar daugiau. Tikiuosi, kad iniciatyva užaugs ir išliks, kad šypsenų Lietuvoje daugėtų.“

Planuojama, jog iki kitų metų rudens gydymą bus gavę visos 25 atrinktos moterys. „Vykdydami šią iniciatyvą tik dar geriau pamatėme ir supratome koks didelis yra tokios pagalbos poreikis, kaip ženkliai padovanota šypsena pakeičia šių moterų gyvenimus, įkvepia drąsos ir pasitikėjimo savimi. Džiaugiamės už visas pagalbą gavusias ir dar gausiančias moteris, jų artimuosius ir nuoširdžiai tikimės, jog tai ne paskutinė bendra mūsų ir puikių mūsų rėmėjų iniciatyva“, – sakė D. Sakalauskaitė-Babravičė.

Mūsų puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Privatumo Politika.