Naujienos

Odontologė atskleidžia: ryte ir vakare dantims reikalinga skirtinga priežiūra

2019 02 04

Rytais ir vakarais mūsų organizmas reikalauja skirtingų dalykų. Ryte norime karštos kavos, o vakare – žolelių arbatos, ryte veidą tepame lengvesniu, vakare priešingai – labiau maitinančiu kremu. Lygiai taip pat turėtų būti ir su dantų priežiūra, tvirtina gydytoja odontologė Rūta Šulgienė. Ji akcentuoja, kad ir mūsų dantys turi skirtingų poreikių prasidedant bei baigiantis dienai.

„Atsikėlus svarbiausia dantis paruošti dienos pradžiai: švariai nupoliruoti, sumažinti jautrumą, o vakare reikalinga švelnesnė dantų pasta, kad dantys ir dantenos būtų nuraminti. Viena dantų pasta šių abiejų funkcijų negali atlikti idealiai, todėl dantų priežiūrai rekomenduojama rinktis dvi skirtingas pastas“, – sako R. Šulgienė.

Dieną balinimas, naktį raminimas

Pasak odontologės, ryte dantų pasta turi paruošti dantis laukiantiems iššūkiams. Karšti, šalti gėrimai, maistas, saldumynai veikia dantis, todėl jie turi būti sustiprinti ir apsaugoti nuo apnašų. „Rytinės dantų pastos sudėtyje reikėtų ieškoti bromelanino, kuris balina dantis, bei emalį stiprinančios veikliosios medžiagos Kalident. Viso to reikia, kad dantys būtų baltesni, dieną nevargintų dantų jautrumas, bei dantys būtų apsaugoti nuo karieso. Be to, švarus danties paviršius mažina apnašų kaupimąsi“, – vardija R. Šulgienė.

Ryte dantims reikia užtikrinti apsaugą, o prieš miegą priešingai – sumažinti jautrumą. „Ruošiant dantis nakčiai, svarbiausia užduotis – juos nuraminti, – pasakoja odontologė, – čia jau nereikėtų rinktis pastos, kuri balina, ji gali būti per stipri, „aštri“. Dantims reikia švelnesnių procedūrų prieš naktį, todėl ir pasta turi būti švelnesnė. Jos sudėtyje turėtų būti fluoridas, saldymedis, kalio nitratas, kurie veikia raminančiai. Dėmesys prieš miegą skiriamas ne tik dantims, bet ir dantenoms, nes ir jas reikia „nujautrinti“. Tokiu atveju labai tinka mėlynių ekstraktas.“

Valyti – sukamaisiais judesiais

Nors pastas specialistė rekomenduoja rinktis skirtingas, būdas, kaip valytis dantis išlieka tas pats, nepriklausomai nuo dienos meto. Tai yra, labai svarbu  dantis valyti sukamaisiais judesiais nepraleidžiant nei vieno danties paviršiaus – ties skruostais ir liežuviu. Odontologė teigia, jog svarbiausia yra valymosi kokybė, o ne tam skiriamas laikas. Norint palaikyti tinkamą burnos higieną valant dantis rekomenduojama naudoti ir tarpdančių siūlą.

„Amerikoje, Anglijoje ir Vokietijoje ryto ir nakties pastos išpopuliarėjo jau prieš keletą metų. Įvairūs gamintojai siūlo skirtingas šių produktų formules. Lietuvoje ryto ir nakties pastos – vis dar naujiena, žengia pirmuosius žingsnius. Tradicinis dantų pastos pirkėjas Lietuvoje – gana konservatyvus, tačiau poreikis tokiai naujienai jau seniai buvo jaučiamas. Pastebime, jog ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės vis daugiau keliauja, keliauja, pamato, todėl noriai išbando naujoves“, – pastebi „BIOK laboratorijos“ naujų produktų specialistė Gintarė Mykolaitienė.

Mūsų puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Privatumo Politika.